Türkiye'nin Muhasebe Kitapları Satış Sitesi
İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Sağlığı ve Güvenliği

İş Başmüfettişi Cumhur Sinan Özdemir


Baskı Tarihi: MART 2013
Sayfa Sayısı: 534
Fiyatı: 65 TL
İndirimli Fiyatı:64 TL (Kdv Dahil)
BASKISI TÜKENDİ
KİTAP HAKKINDA
  • Google
  • Tw
  • Fb

İş Sağlığı Ve Güvenliği Kitabı, İş Başmüfettişi Cumhur Sinan ÖZDEMİR tarafından hazırlanmıştır. Okuyucuların iş sağlığı ve güvenliği hakkında ihtiyacını karşılayacak şekilde olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Kitabı; soru-cevap, gerekçeli kanun, yönetmelik ve tebliğler olmak üzere üç bölüm halinde incelenmiştir. En kısa sürede teslimat imkanlarıyla İş Sağlığı Ve Güvenliği Kitabını sitemizden temin edebilirsiniz.

KİTABIN TANITIMI

 

- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Kimleri Kapsar?

- İşverenler Çalışanları Hangi Konuda Bilgilendirmek Zorundadır?

- İş Müfettiş Yardımcılığına Giriş Şartları Nelerdir?

- İş Merkezleri, İş Hanları, Sanayi Bölgeleri Veya Site Yönetimlerinin

- İş Sağlığı Ve Güvenliği Konusunda Görevi Nedir?

- İşyeri Sağlık Ve Güvenlik Birimi (İSGB) Nedir?

- Ortak Sağlık Ve Güvenlik Birimi (OSGB) Nedir?

- İşverenler Hangi Tarihten İtibaren Risk Değerlendirmesi Kapsamındadır?

- Risk Değerlendirmesi Yapılırken İşverence Dikkate Alınacak Hususlar Nelerdir?

- Apartmanlar Risk Değerlendirmesi Yaptıracak mı?

- Risk Değerlendirmesi Yaptırmamanın Cezası Nedir?

 

YAZARIN ÖZGEÇMİŞİ

1966 yılında Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi “Kamu Yönetimi” Bölümünden 1987 yılında mezun oldu. Çeşitli yayın organlarında (Dergi-Gazete-İnternet Siteleri) çalışma yaşamına ilişkin yayınlanmış 1000′e yaklaşan makalesi bulunmaktadır. Halen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Ankara Grup Başkanlığında İş Başmüfettişi olarak görev yapmaktadır.

 

ÖNSÖZ

Çalışma hayatı; istihdamdan, çalışma şartlarına; sosyal güvenlikten, mesleki eğitime; iş sağlığı ve güvenliğinden, yurtdışında çalışan vatandaşlarımızın haklarının korunmasına kadar çok geniş bir alanı ve toplumun büyük bir kesimini kapsamaktadır. İş sağlığı ve güvenliği konusu ise sadece işyeri ve çalışan düzeyinde değil toplumun genelini doğrudan ilgilendiren aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde ele alınması gereken bir önceliktir.

İş kazaları çalışma yaşamının en önemli sorunu olarak gündemde yer almaktadır. Kanunun genel gerekçesinde de belirtildiği üzere Ülkemizde günde yaklaşık 176 iş kazası olmakta, iş kazası sonucu 3 işçi hayatını kaybetmekte ve 5 kişi iş göremez hale gelmektedir. Bu rakamların yanı sıra SGK istatistiklerine yansımayan, kapsam ve kayıt dışı iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kayıplar da ayrıca dikkate alınmalıdır.

Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınması ve uygulanması bakımından en önemli düzenleme 30.06.2012 tarih,28339 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’dur. Kanunun birçok önemli maddesi 30.12.2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe girmiştir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Kamu Kurumlan dâhil bütün çalışanlar ve işyerleri kapsama alınmıştır. Kanun; işyerlerinde risk değerlendirmesi yapılmasını ve bununla bağlantılı olarak önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmasını, çalışan sayısı ile ilgili bir sınırlama olmaksızın tüm işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanmasını, zorunlu kılmıştır.

4857sayılı İş Kanunu’nun, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin hükümlerini yürürlükten kaldıran, iş sağlığı ve güvenliği hakkında çıkarılmış ilk ve tek kanun olan “6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU” kamu ve özel tüm işyerlerini ve çalışanları yakından ilgilendirmektedir.

Kitap, okuyucuların talebini karşılayacak şekilde; Soru-Cevap, Gerekçeli Kanun, Yönetmelik ve Tebliğler olmak üzere üç bölüm halinde tanzim edilmiştir.

Kitabın kullanıcılara yararlı olmasını dilerim.

Kitabın sizlere ulaşmasını sağlayan başta Sn. İbrahim Tolga ESEN olmak üzere Maliye Postası Yayıncılık çalışanlarına teşekkür ederim.

Saygılarımla

Cumhur Sinan ÖZDEMİR İş Başmüfettişi

csnozdenür@ gmail.com

Ankara-Mart/2013

 

 İÇİNDEKİLER

I.BÖLÜM-  Soru ve Cevaplar

II.BÖLÜM- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu

III.BÖLÜM- Yönetmelikler-Tebliğler