Türkiye'nin Muhasebe Kitapları Satış Sitesi
Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi

Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi

Dr. Feridun Kaya


Baskı Tarihi: 2014
Sayfa Sayısı: 475
Fiyatı: 23,50 TL
BASKISI TÜKENDİ
KİTAP HAKKINDA
  • Google
  • Tw
  • Fb

Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi (Feridun Kaya) tarafından titiz çalışmalar sonucunda siz değerli okuyucularımıza sunulmuştur. On beş bölümden oluşan ilgili konu başlıkları ile Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi (Feridun Kaya) Kitabı bu konularda çalışan meslek mensupları, bu alanda kendini geliştirmek isteyenler için boşluk dolduracak bir kaynak kitaptır. Kısa sürede teslimat olanakları ile Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi (Feridun Kaya) sitemizden temin edebilirsiniz.

ÖNSÖZ

Türkiye, yaşanan küresel krizlerden etkilenmemek ve sanayileşmiş ülkelerin ekonomik gelişmişlik seviyelerine ulaşmak adına çeşitli ekonomik politikalar uygulanmakta, küreselleşen dünyada var olan kaynaklarını etkin şekilde değerlendirerek, dünyadaki stratejik konumunu güçlendirmeye çalışmaktadır.

Güçlü olan ve rakipleri ile fiyat, maliyet, kalite, müşteri memnuniyeti, pazarlama ve dağıtım gibi birçok faktör açısından rekabet edebilenler bu yarışta başarılı olacaktır. Ancak rekabetin kendine özgü özelliği gereği, sadece belirli bir dönemde ya da sektörde başarılı olmak kadar bunu belirlenen tüm sektörlerde uzun dönemde devam ettirebilmek de önemlidir.

Dolayısıyla, Türkiye’nin sürdürülebilir ihracat artışını sağlayacak yapıya ulaşabilmesi için, ilgili kurum ve kuruluşların dış ticaret ile uğraşan işletmelerin rekabet edebilme koşullarını iyileştirme çabalarını yoğunlaştırması kaçınılmazdır.

İhracatçı, ihracat süreci içinde sözleşme aşamasından başlayarak, alıcının borçlandığı tutarı gösteren faturanın, akreditif mektubunun, kambiyo senedinin hazırlanması, malların nakliyesi esnasında malın yüklendiğini kanıtlayan konşimento, sigorta edildiğini gösteren sigorta belgesi, malın siparişe uygun olduğunu kanıtlayan koli listesi ve çeki listesinin hazırlanması, ülkemiz mevzuatı açısından gümrük beyannamesinin usulüne uygun şekilde doldurulması, alıcının ülkesinde geçerli ithalat rejimi açısından gerekli olan menşe şahadetnamesi, A.TR, EUR.1 dolaşım belgesi ve konsolosluk faturasının alınması gibi malların alıcıya teslimine kadar pek çok belgenin tam ve eksiksiz doldurulması ve onaylatılması işlerini yapacak kişi veya kişilerin istihdamı, işlerin planlanması, yürütülmesi ve kontrolünü belli bir sisteme bağlamak zorundadır. Aksi takdirde dış ticaret işlemlerindeki aksamalar umulmayan derecede büyük zararlara yol açacaktır.

Çalışma içerisinde konuların teorik açıklamaları çok basit düzeye indirgenmekle birlikte, anlaşılabilirliğini daha da kolaylaştırmak amacıyla bazı teorik bilgiler, değişik tablo, şekil, belge ya da bilgi notu halinde verilen ek bilgilerle görselleştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada olabildiğince konuların özüne inilerek, ilgili mevzuat ve yönetmeliklere atıf yapılmak suretiyle okuyuculara sözü edilen kaynaklara ulaşma yolları ortaya konulmaya çalışılmıştır.

Bu çalışmada; TCMB, Türk Eximbank, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), Türkiye Bankalar Birliği ve Üyeleri, Gümrük Müsteşarlığı ve İGEME’nin web sitelerindeki bilgi kaynaklarından yararlanılmış olup, bizlere bu değerli kaynakları sunan kurumlara ve bu verilerin hazırlanmasında emeği geçen tüm ilgililere şükranlarımı sunarım.

“Dış Ticaret İşlemleri Yönetimi” adını taşıyan bu eser, altı yıl süren bir araştırma ve çalışmanın neticesinde hazırlanmış olup, hazırlanmasında ilk üç baskısı 2006, 2007, 2008, 2010 ve 2011 yıllarında yayınlanan “Dış Ticaret İşlemleri ve Muhasebe Uygulamaları” ve 2009 yılında yayınlanan “Dış Ticaret ve Finansmanı” başlıklı kitaplardan faydalanılmıştır.

Okuyuculardan gelecek yapıcı eleştirilerin, öğrenme ve öğretme konusunda daha etkin yöntemlerin geliştirilmesinde daha kapsamlı eserler hazırlamamda önemli ölçüde destek vereceği inancındayım. İster öğreten, ister öğrenen ya da isterse sektör temsilcileri olsun, okuyuculardan gelecek her türlü öneri, eleştiri ya da katkı, eserin ilerleyen yıllardaki baskıları için rehber niteliğinde olacaktır.

Bir eseri ortaya koymak sadece yazarın bireysel çabaları ile mümkün olamamaktadır. Karşılıklı iletişim, bilgi paylaşımı, sevgi ve hoşgörü bu eserin ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Bu nedenle, konuların doğruluğunu ve anlaşılabilirliğini test etmede her zaman katkılarını gördüğüm öğrencilerime, sektör temsilcilerine ve bu çalışmada bölüm yazarak katkıda bulunan Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Tolga Ulusoy’a, Bartın Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet İslamoğlu’na ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Öğretim Elemanı Savaş Tekoğlu’na teşekkürü bir borç biliyorum. Ayrıca akademik yaşantımda desteklerini esirgemeyen saygıdeğer hocalarım Prof. Dr. Gürbüz Gökçen ve Doç.Dr.Hasan Eken’e, kitabın basımını gerçekleştiren Beta Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Seyhan Satar’a, yöneticisi Erhan Sancı’ya yine Beta Yayınlarından Gülgonca Çarpık ve Cenker Tanırcan’a teşekkür borçluyum. Son olarak, bu eserin hazırlanması sırasında hoşgörü gösteren kızlarıma ve değerli eşim Aysun’a, sevgilerimi sunuyorum.

Bu çalışma ile uluslararası mevzuat ve dış ticaretin finansmanı bağlamında insan kaynağı yetiştiren yükseköğretim kurumlarına ve dış ticaret alanında faaliyet gösteren tüm işletmelere bundan önce yapılan tüm çalışmalar gibi ışık tutulması hedeflenmiştir.

Bu eserin Türkiye’nin dış ticaretine ivme kazandırması temennisiyle!

İÇİNDEKİLER

1. Bölüm: DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ, Dış Ticaret Tanımları, Dış Ticaretin Amaçları, Dış Ticaretin Gelişim Süreci, Dış Ticaret Türleri, Dış Ticarette Pazara Giriş Yöntemleri, Dış Ticaretin Yararları, Dış Ticaret Teorileri,

2. Bölüm: İHRACAT İŞLEMLERİ: İhracat Kavramı, İhracat Türleri, İhracat Rejim Kararları, Tahsil Şekilleri, Tahsil Süreleri, İhracat Bedelinin Tahsili, İhracat Denetimleri, Başlıca Finansman Yöntemleri,

3. Bölüm: İTHALAT İŞLEMLERİ: İthalat Kavramı, İthalat Rejimi Kararı, İthalat Yönetmeliği ve İthalata İlişkin Tebliğler, İthal Malların Sınıflandırılması (Türleri), İthalatta Dikkat Edilecek Hususlar, İthalatta İşlem Süreci, İthalatçıların Başlıca Finansman Yöntemleri,

4. Bölüm: KAMBİYO MEVZUATI: Kambiyonun Tanımı ve Kapsamı, Dış Ticarette Kambiyo Yükümlülükleri, Kambiyo İşleminde Kullanılan Belgeler,

5. Bölüm: DIŞ TİCARETTE KULLANILAN ÖDEME ŞEKİLLERİ: Peşin Ödeme, Mal Mukabili Ödeme, Belge Karşılığı Ödeme/Poliçeli Satış, Kabul Kredili Ödeme, Karşı Ticaret, Konsinye İhracat, Mahsuben Ödeme, Akreditif (Letter Of Credıt-L/C)

6. Bölüm: DIIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE SÖZLEŞMENİN ÖNEMİ

7. Bölüm: DIŞ TİCARETTE TESLİM ŞEKİLLERİ: Incoterms

8. Bölüm GÜMRÜK REJİMLERİ

9. Bölüm: DEVLET YARDIMLARINI UYGULAYAN KAMU KURULUŞLARI VE DESTEK TÜRLERİ

10. Bölüm: DIŞ TİCARETTE DEVLET YARDIMLARI: Devlet Yardımları Kararının Amacı, Devlet Yardımları Kapsamında Yer Alan Başlıca, Başlıca Devlet Yardımları,

11. Bölüm: İHRACATÇI BİRLİKLER İLE İLİŞKİLERİ: İhracatçı Birliklerine Üyelik İşlemleri, İhracatçı Birliklerinde Onay

12. Bölüm: DIŞ TİCARETTE VERGİ UYGULAMALARI: Gümrük Vergileri, Dış Ticarette KDV Yükümlülüğü, Anti Damping Vergisi ve Telafi Edici Vergi, Dâhilde İşleme İzin Belgesi, Yolcu İşlemleri,

13. Bölüm: DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE KULLANILAN BELGELER

14. Bölüm: DIŞ TİCARETİN BAŞLICA FİNANSMAN YÖNTEMLERİ

15: Bölüm: DIŞ TİCARET İŞLEMLERİNDE DÖVİZ TÜREV ÜRÜNLERİ

Kategori: Stoklarda Tükenen Kitaplar
Etiketler: 331